Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Alla arbetsgivare – oavsett om de har en eller många hundra anställda – måste enligt lagen bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Att ha ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete är så viktigt att det finns med i Arbetsmiljölagen och en föreskrift från Arbetsmiljöverket: AFS 2023:1.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är en metod som arbetsgivare använder för att skapa en bra och säker arbetsmiljö. Det innebär att man regelbundet undersöker, genomför, följer upp och förbättrar arbetsmiljön. Arbetet ska göras i samverkan med de anställda och innefattar både fysiska, organisatoriska och sociala faktorer. Målet är att förebygga ohälsa och olyckor samt att främja trivsel och effektivitet på arbetsplatsen.

Alla på arbetsplatsen behöver vara uppmärksamma på arbetsmiljön. De behöver också vara delaktiga i att förbättra den. Det innebär att det systematiska arbetsmiljöarbetet börjar på arbetsplatsen och ska ingå som en naturlig del av verksamheten.

Vem gör vad i SAM?

Det finns flera viktiga roller i det systematiska arbetsmiljöarbetet:

  • Arbetsgivaren
  • Medarbetaren
  • Chefen
  • Skyddsombudet
  • Samverkansgruppen
  • Företagshälsovården

Arbetsgivaren har huvudansvaret

Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Därför behöver arbetsgivaren vara insatt i hur systematiskt arbetsmiljöarbete går till, känna till aktuella lagar och regler på arbetsmiljöområdet och veta vad som gäller för den aktuella arbetsplatsen.

Medarbetaren

Arbetstagaren deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på åtgärder som är genomförda. Därför behöver även arbetstagaren kunskap om arbetsmiljö och hur systematiskt arbetsmiljöarbete går till.

Chefen och skyddsombudet

Chefen representerar arbetsgivaren och skyddsombudet representerar arbetstagarna i frågor om arbetsmiljön.

Skyddsombudet är med vid planering och genomförande av aktiviteter som handlar om arbetsmiljön. Till exempel vid undersökning av arbetsförhållandena, riskbedömning, planering av åtgärder och uppföljningar. Skyddsombudet har rätt till utbildning för uppdraget.

Företagshälsovården

Företagshälsovården är en expertresurs som bland annat kan anlitas vid undersökningar och riskbedömningar, för att föreslå åtgärder, följa upp hur det gått. De kan också utbilda personalen i frågor om arbetsmiljö.

Personalavdelningar

Även personalavdelningar, HR, kan vara ett stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det finns HR-avdelningar som stöttar verksamheterna på olika sätt inför till exempel den årliga uppföljningen av systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM. Stödet kan också bestå av till exempel material till arbetsplatsträffar.

Årlig uppföljning SAM

Årlig uppföljning är en slags hälsokontroll av arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Alla arbetsgivare har ett ansvar att årligen granska det arbetet och vad som kan behöva förbättras. Det handlar inte om att kontrollera själva arbetsmiljön, utan att se över hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.

Se rutin bredvid och checklistan finns i KIA.