Övrig ledighet

Det finns fler sammanhang då du har rätt till ledighet:

Offentliga förtroendeuppdrag

Du har rätt att vara ledig för att utföra offentliga förtroendemannauppdrag (politiska uppdrag) eller uppdrag som är av vikt för kommunen. Förtroendemannauppdraget kan gälla även annan kommun, landsting/region eller staten. Läs mer i Allmänna bestämmelser § 31.

Utbildning

Du har rätt att vara ledig för studier även om studierna inte har någon anknytning till arbetet. Du har inte rätt till lön eller annan ersättning från kommunen under ledigheten.

För att ha rätt till ledighet ska du ha varit anställd i kommunen antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren. Om ledigheten gäller facklig utbildning behöver du inte ha varit anställd en viss tid. Studierna ska bedrivas målinriktat och enligt en studieplan.

Din chef har möjlighet att skjuta upp ledigheten i högst sex månader. Din fackliga organisation har i så fall rätt till överläggning med arbetsgivaren om uppskovet.

Du har rätt att avbryta dina studier och återgå i arbete. Din chef kan skjuta upp återgången i högst en månad beroende på hur lång ledigheten har varit. När du återgår i arbete har du rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit ledig.

Rätten till ledighet för studier regleras av Studieledighetslagen.

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Om du har antagits till en utbildning i svenska för invandrare (sfi) har du rätt att vara ledig från din anställning för att delta i undervisningen. Ledigheten kan tas ut på heltid eller halvtid.

Du ska meddela din chef om ledigheten minst en månad i förväg. Du har rätt att avbryta ledigheten och återgå i arbete. Din chef kan skjuta upp återgången i två veckor. När du återgår i arbete har du rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som tidigare.

Ledigheten regleras i  Lag om rätt till ledighet för utbildning i svenska för invandrare

Bedriva näringsverksamhet

Du har rätt att vara ledig från din anställning för att bedriva näringsverksamhet. Rätten till ledighet gäller högst sex månader och bara ledighet på heltid. Du har inte rätt till lön eller annan ersättning från staden under ledigheten.

Läs mer här: Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet

Närståendevård

Om du vårdar någon närstående som är svårt sjuk kan du ha rätt till närståendepenning från Försäkringskassan. Närståendepenning kan betalas ut i högst 100 dagar sammanlagt för den person som vårdas, i vissa fall upp till 240 dagar. Ersättningen är i regel lika stor som sjukpenningen.

Du har rätt till ledighet under tiden du får närståendepenning. Ledigheten och ersättningen kan utgå som hel, halv eller en fjärdedels dag. När du vill vara ledig ska du meddela din chef om detta så snart som möjligt och ange hur länge du tänker vara ledig, om det är möjligt.

Tjänstledighet av andra orsaker

Du kan också ansöka om ledighet av flera orsaker än vad som beskrivits på dessa sidor på intranätet. Då är det din chef som godkänner eller avslår tjänstledigheten, med hänsyn till verksamhetens bästa.