Länets kostchefer i riksdagen

Länets kostchefer i riksdagen

Riksdagsledamot Magnus Oscarsson bjöd in länets kostchefer att besöka Sveriges Riksdag den 8 juni. Syftet med besöket var ge kostcheferna i länet möjlighet att lyfta viktiga frågeställningar för Östgötabänken, dvs Östergötlands riksdagsledamöter. Från Valdemarsvik deltog Karin Pettersson, kostchef i vår kommun.

Inlägget är mer än 60 dagar gammalt

2018 antogs i Östergötland en regional livsmedelsstrategi med fyra insatsområden; Kund och konsument, Konkurrenskraft, Trygghet och Offentlig mat. I insatsområdet offentlig mat är målsättningen bland annat att öka andelen lokalproducerade livsmedel. I inbjudan skriver Magnus Oscarsson att kostenheterna i Östergötland, med respektive kostchef i spetsen, har arbetat föredömligt och kommit långt i ambitionerna i måluppfyllelsen för den regionala livsmedelsstrategin.

– Genom besöket i riksdagen fick vi möjlighet att lyfta viktiga utvecklingsfrågor och utmaningar. Det vi lyfte väckte ett stort intresse för vår verksamhet, berättar Karin Pettersson.

Besöket i riksdagen bjöd även på en guidad tur av riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD, Miljö- och jordbruksutskottet).

– Det var en mycket givande dag, där vi verkligen fick utrymme för våra frågor och lyfta goda exempel. Inom ramen för upphandlingsområdet kunde vi bland annat berätta om de kriterier gällande pedagogik som numera ingår i våra upphandlingar. Exempelvis kan upphandling inkludera föreläsningar från leverantören, studiebesök på gårdar och liknande, för att öka kunskapen hos våra barn och unga om var maten kommer från, berättar Karin.

Det var några väldigt nöjda kostchefer som lämnade riksdagen efter en heldag tillsammans med länets riksdagspolitiker. Som tack för besöket överlämnade kostcheferna den finaste gåvan de kunde tänka sig – äkta Östgötapotatis!


Bilden: Karin Pettersson, Valdemarsviks kommuns kostchef (främre raden med mörk jacka och grön tröja) tillsammans med sina kollegor i länet, samt politikerna i Östgötabänken.