Under 2024 togs nya steg när det gäller samverkan i Östergötland. Veckovisa samverkansmöten infördes och det har redan gett resultat.
Under förra året var översvämningar, höga vattenflöden och skyfallsliknande regn orsaker till krissamverkan i Östergötland. Totalt hölls elva möten med inriktnings- och samordningsfunktionen, ISF. Under hösten infördes också en ny samverkansform, genom regelbundet återkommande samverkansmöten.
Varje torsdagseftermiddag kallas representanter för aktörerna som ingår i Samverkan Östergötland till samverkansmöten, för att skapa en gemensam helhetsbild. Mötena leds av Länsstyrelsen Östergötlands tjänsteperson i beredskap (TiB).
Andreas Lundberg, biträdande försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland, summerar den nya samverkansformen såhär långt:
– De veckovisa samverkansmötena gör att vi fångar upp även mindre händelser i länet och att alla aktörer är uppdaterade om aktuellt läge. Vi ökar också förmågan till säkra samband, eftersom mötena hålls via Rakel, säger Andreas Lundberg.
I Östergötland finns en framarbetad strategi för hur myndigheter, kommuner och andra aktörer ska samarbeta inför, under och efter samhällsstörningar. Målet är att säkerställa en trygg, säker och hälsosam miljö för alla invånare och verksamheter i länet.
Strategin beskriver hur aktörerna arbetar tillsammans för att möta kriser på lokal och regional nivå. Aktörer som Länsstyrelsen, kommunerna, Polismyndigheten och Region Östergötland bidrar alla med sina resurser och sin expertis. Strategin bygger på samordning, tydlig kommunikation och en gemensam helhetssyn.
– Genom att arbeta tillsammans säkerställer vi att resurser används effektivt och att insatser möter de verkliga behoven, säger Andreas Lundberg.
Valdemarsviks kommuns prioriteringar
För Valdemarsviks kommun har säkerhets- och beredskapssamordnare Håkan Orre fått följande områden att prioritera
- Fortsatt samverkan inom ”Samverkan Östergötland” under ledning av Länsstyrelsen
- Kontinuitetshantering av kommunens verksamhet, det innebär en kartläggning av kommunens samhällsviktiga verksamhet, identifiera vilka resurser som behövs för att den verksamheten ska kunna fungera även under en samhällsstörning.
- Kommunens krisledningsorganisation kommer under hösten 2025 genomföra en tredagars utbildning. Kommunen har en skyldighet att vidta förberedelser för att kunna hantera en extraordinär händelse samt höjd beredskap och det behöver vi öva på
- Översyn av kommunens fem trygghetspunkter. En trygghetspunkt är en samlingsplats med funktioner som kommuner kan etablera för att ge stöd till människor i Sverige vid krissituationer och samhällsstörningar, en plats som kan ge skydd mot väder och vind, få lite varm dryck, möjlighet att ladda telefonen och få information m.m.
- Utbildning i pågående dödligt våld (PDV) för personal inom förskolan under 2025. Övriga skolan har utbildats under 2024.
- Inventering och besiktning av kommunens två skyddsrum Gusum och Valdemarsvik
- Beredskapsveckan 2025 (vecka 39) där årets tema är ”Du är en del av Sveriges totalförsvar” Beredskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som leder kampanjen. Syftet med beredskapsveckan, är att öka människors beredskap inför samhällskriser och ytterst krig.
- Hemberedskapsdag på torget i Valdemarsvik 15 augusti 10.00-14.00 där kommunen, hemvärnet, trygghetspunkter, polis, kyrkan och Civilförsvarsförbundet deltar. Syftet med en hemberedskapsdag är att informera om det egna ansvaret som alla har vid en kris eller krig att inledningsvis kunna klara sig själv för att de mest utsatta ska få den hjälp de behöver.
Samverkan Östergötland
Aktörerna som ingår i Samverkan Östergötland är:
- Länsstyrelsen Östergötland
- De 13 kommunerna i länet
- Polismyndigheten, Polisområde Östergötland
- Region Östergötland
- Försvarsmakten, Södra militärregionen
- Räddningstjänsten Östra Götaland
- Trafikverket
- Kustbevakningen
- SOS Alarm
Dessa aktörer samarbetar för att koordinera insatser och säkerställa en effektiv hantering av samhällsstörningar. Andra aktörer som bedöms vara viktiga för hanteringen av en viss händelse bjuds också in.
Läs mer om Samverkan Östergötland:
Strategi för samverkan i Östergötlands län före, under och efter samhällsstörningar: Strategi för samverkan.
Här kan du läsa mer om samverkan inom länet: Samverkan Östergötland | Länsstyrelsen Östergötland