Hålla en presentation
Många tycker det är svårt eller nervöst att tala inför publik. Vi kan alla bli bättre på att hålla presentationer som gör att folk lyssnar och tar intryck. Genom att förbereda dig väl och följa några enkla tips når du lättare fram med ditt budskap.
- Bestäm vad du har för syfte med presentationen. Vad vill du uppnå? Vill du exempelvis att din målgrupp ska agera på något sätt efter din presentation kan du vara extra tydlig med det.
- Formulera dina huvudbudskap – det är den eller de få meningar som du vill att målgruppen ska ta fasta på när du presenterar. Dina huvudbudskap kan du samla på en bild, eller dela upp på flera bilder.
- Presentationsmaterialet ska vara ett stöd för det du säger, det ska inte vara ditt manus. Med andra ord; Skriv inte bilderna fulla med text. Fokusera på huvudbudskapet och lägg in resten i ett talarmanus. Den funktionen finns i PowerPoint.
- Korta ner ditt manus till stolpar.
- Öva och öva igen. Förbered dig så pass väl att du kan hålla presentationen utan manus framför dig.
- Fundera över om varje bild verkligen behövs. För långa presentationer kan motverka sitt syfte.
- Står du inför en stor publik, ha några personer i publiken som du tittar på när du talar. Kanske en person längst fram till höger, en några rader bakom i mitten, och ytterligare några längre bak. Då kommer publiken uppleva att du talar till dem alla.
- Rör dig i rummet när du presenterar, fastna inte bakom datorn. Då visar du närvaro och skapar engagemang hos din publik.
- Ta vara på din nervositet. Se den som en tillgång och använd den för att bli mer fokuserad.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.